لوله های خرطومی

ستهاي لوله خرطومي بيهوشي- ونتيلاتور بيشک يکي از پرمصرفترين کالاها در حوزه تنفسي و بيهوشي است. اين ستها به عنوان رابط بين بيمار و دستگاه استفاده ميشوند و هدف آنها رساندن گازهاي تنفسي در دستگاه به بيمار است. اين ستها عمدتاً دارای دو شلنگ هستند؛ يک شلنگ براي مسير دم و شلنگ دوم براي مسير بازدم است. محاسبه حجم، فلو و فشار نيز از طريق گازهاي برگشتي از شلنگ بازدمي انجام ميشود.
ست بیهوشی
ستهاي بيهوشي رابط ميان دستگاه و بيمار است که از يک سمت به دستگاه بيهوشي متصل ميشود و از سمت ديگر به ورودي لوله تراشه که در دهان بيمار قرار دارد و انتهاي آن در گلوي بيمار است متصل ميشود و وظيفه انتقال ترکيب گاز اکسيژن و گاز No2 به ريه بيمار را بر عهده دارد. در ابتداي عمل، ماسک بيهوشي به انتهاي ست وصل ميشود و آن را بر روي بيني و دهان بيمار قرار ميدهند و قبل از تزريق ماده بيهوشي، اکسيژن بدين وسيله به بيمار ميرسد تا درصد اکسيژن خون بالا برود.
ست ونتيلاتور
ستهاي تنفسي رابط ميان دستگاه ونتيلاتور و بيمارند که از يک سمت به دستگاه متصل ميشود و از سمت ديگر به بيمار متصل ميشود و عمل انتقال ترکيب اکسيژن و هوا به ريه بيمار را انجام ميدهند.
ستهاي ونتيلاتور معمولاً دو شلنگ دارند ولي در بعضي از دستگاههاي ونتيلاتور از ستهاي متفاوتي استفاده ميشود که تک شلنگ بوده و محاسبه حجم برگشتي از طريق لولههاي ديگر که قطر کمتري نسبت به شلنگ اصلي دارند، انجام ميشود. لولهاي خرطومي شکل از جنس پيويسي است و طول آن ۸۰ سانتيمتر، شفاف و داراي لولههايي با سطح داخلي صاف جهت به حداقل رساندن تجمع قطرات آب و بهبود گردش هواي كانكتور و ضد انسداد است.
بسیاری از بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه نیازمند دریافت کمک تهویه تنفسی هستند. در واقع این بیماران یا در حالت کما هستند و یا توانایی تنفس بهینه برای تامین اکسیژن کافی برای بدن خود را ندارند.
از این رو توسط دستگاه ونتیلاتور اکسیژن دریافت می کنند. انتقال اکسیژن مورد نیاز بیمار از طریق یک لوله خرطومی صورت میگیرد که به ان ست تنفسی می گویند.
انتقال اکسیژن کافی به بدن بیمار از طریق لوله ورودی ست تنفسی انجام می شود و خروج دی اکسید کربن توسط لوله خروجی به ونتیلاتور برمی گردد.
کاربرد ست تنفسی واتر ترپ دار
هدف اصلی از واتر تراپ جذب اب داخل لوله می باشد. در واقع بیمار تحت ونتیلاسیون بر اثر بخارات دم و بازدمی میزانی مایع تجمع یافته داخل لوله ها را تولید می کند. وظیفه محفظه واتر ترپ جذب این مایعات می باشد.
همانطور که گفته شد این محصول بیشتر در بخش مراقبت های ویژه مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت ست تنفسی شفاف با مات
تفاوت اصلی شفاف با مات در این است که در نوع شفاف می توان وجود ترشحات را در داخل لوله دید. همچنین می توان با دیدن بخارات دمی و بازدمی از عملکرد صحیح سیستم تنفسی اطمینان پیدا کرد. معمولا ست تنفسی مات از لحاظ اقتصادی برای مراکز درمانی به صرفه تر می باشد.
نگهداشت و انبارش
به طور کلي کليه اقلام مصرفي داراي نگهداشت و انبارش مشترکند که مهمترين آنها عبارتند از:
- اطمينان از عدم تابش مستقيم نور خورشيد
- چيدمان کارتن کالاها بر روي پالت حداقل ۱۰ سانتيمتر از کف و ۳۰ سانتيمتر از ديوار و ديگر جعبهها
- کنترل دما و رطوبت: رطوبت انبار نبايد بيش از ۶۰ درصد باشد. حداکثر دماي مطلوب نيز به توسط شرکت سازنده روي کالا درج ميشود. حداکثر دماي استاندارد جهت ستهاي تنفسي- بيهوشي ۴۵ درجه است.
- هرگونه سوراخ شدگي و بوي غيرمعمول و تغيير رنگ بدنه کالاي مصرفي را غيرقابل استفاده ميکند.